utorok 25. marca 2008

Licencovanie desktopovych Microsoft OS nad VMware VDI

Ako zalicencovat desktopove MS OS nad VMware VDI?

Toto je odpoved specialistu na Microsoft licencovanie:

"Dobrý den,

zjednodušeně řečeno – každá instance OS, jakkoliv vytvořená a jakýmkoliv způsobem dostupná pro uživatele, musí být nějak samostatně licencována.

Dostupné licenční řešení pro virtualizaci klientských operačních systémů je v podstatě jen jediné - licence Windows Vista Enterprise Centralized Desktop, tzv. VECD.

Co je to?
Licence VECD jsou dostupné jen v rámci Open Value, Select nebo EA smluv. Jedná se o jediné licence desktop OS (Windows Vista Enterprise), které lze nasadit na server pro provoz v rámci virtuálních instancí operačního systému.

Lze nasadit do virtuálního prostředí licence Windows Vista OEM?
Ne, to není možné. EULA tatovéto nasazení nedovoluje.

Je v rámci VECD možný downgrade?
Ano, downgrade je automaticky možný. Namísto licence Windows Vista Enterprise je možné v rámci virtuálních instancí provozovat Windows Vista Business nebo Windows XP Professional.

Dalš info: http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/enterprise/benefits/licensing.mspx, a především: http://download.microsoft.com/download/3/d/4/3d42bdc2-6725-4b29-b75a-a5b04179958b/licensing_vista_with_VM_technologies.docx

Pro 30 virtuálních Vista desktopů je tedy zapotřebí 30 licencí VECD, nebo 30 licencí krabicového balení Windows (ty jsou však drahé a nemají downgrade)."

Žiadne komentáre: